Purica s mlincima je tradicionalna božićna delicija kojoj se veselimo i ovih blagdana. Kada se počne širiti miris pečenja, čitava obitelj se okuplja oko stola kako bi uživala u brojnim aromama i okusima koje nam ovo jelo donosi. Nezaobilazan je dio božićne trpeze, a od pomisli na hrskave mlince i sočno meso, već nam sada rastu zazubice.
U nastavku vam donosimo recept s nekoliko korisnih savjeta za najbolju puricu s mlincima, uz koju ćete uživati u svakom zalogaju. Ne zaboravite na bocu dobrog vina i idealan božićni ručak je spreman za posluživanje!
SASTOJCI
- 1 svježa purica cca. 3kg
- 2 glavice luka
- svinjska mast
- sol
- 500g mlinaca
PURICA:
- Puricu dobro operite, posušite, posolite sa unutarnje i vanjske strane,stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenjekako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh.
- U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije (pripazite da ne zagori)te zalijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramopore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.
- Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijepi oblik. Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5L tople vode.
- Puricu od cca. 3kg pecite 2 sata uz stalno podljevanje sa masnoćom. Važno je da puricu pečete na 240°C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200°C.
- Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.
MLINCI:
- Napunite lonac sa cca. 1L neposoljene vode (ovisno koliko mlinaca pripremate).
- Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci „upiju“ masnoću uklonite ih sa vatre.
- Najukusniji mlinci su oni koji se malo „zapeku“, a da se pritom ne zalijepe.
- Uživajte u ovoj tradicionalnoj božićnoj deliciji.
Dobar tek!
Recept preuzet s Dobar tek