Miris cimeta neodoljivo podsjeća na ugodne tople večeri uz dekicu i dobro društvo. Cimet je začin koji grije, začin koji svojim mirisom budi lijepe emocije, ali je uz sve to i čudotvoran. Zdravstvene prednosti cimeta su goleme, stoga vam danas donosimo odličan recept u kojem ćete sigurno uživati.
SASTOJCI
Za 6 osoba
- 500 g glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 70 g šećera
- 1 žlica kardamoma u prahu
- 7 g suhog kvasca
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 jaje
- 50 g omekšanog maslaca
Za nadjev:
- 50 g šećera
- 50 g omekšanog maslaca
- 1,5 žlica mljevenog cimeta
- 100 g marcipana
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 žlica vode
Za glazuru:
- 2 žlice slatkog vrhnja
- šećer u prahu
- Kvasac i žlicu šećera otopite u malo toplog mlijeka i ostavite da stoji 10 minuta.
- U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, preostali šećer, jaje, kardamom i maslac. Dodajte pripremljeni kvasac i preostalo toplo mlijeko te umijesite glatko tijesto. Ostavite pokriveno da se diže oko 90 minuta.
- Odstajalo tijesto tanko razvaljajte, po njemu rasporedite otopljeni maslac, šećer, cimet i tanko razvaljani marcipan. Zamotajte tijesto u roladu pa je izrežite na 16 komada.
- Složite rolice u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pokrivene ostavite da se dižu 30 minuta.
- Razmutite jaje s vodom i premažite rolice. Stavite u pećnicu zagrijanu na 220 °C i pecite 10 minuta. Tople rolice prelijte glazurom od slatkog vrhnja i šećera u prahu.
Savjet: U nadjev možete dodati par žlica sušenih brusnica.
Recept preuzet s Dobar tek