Miris cimeta neodoljivo podsjeća na ugodne tople večeri uz dekicu i dobro društvo. Cimet je začin koji grije, začin koji svojim mirisom budi lijepe emocije, ali je uz sve to i čudotvoran. Zdravstvene prednosti cimeta su goleme, stoga vam danas donosimo odličan recept u kojem ćete sigurno uživati.  

SASTOJCI

Za 6 osoba

  • 500 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 70 g šećera
  • 1 žlica kardamoma u prahu
  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 50 g omekšanog maslaca

Za nadjev:

  • 50 g šećera
  • 50 g omekšanog maslaca
  • 1,5 žlica mljevenog cimeta
  • 100 g marcipana

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vode

Za glazuru:

  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • šećer u prahu
  1. Kvasac i žlicu šećera otopite u malo toplog mlijeka i ostavite da stoji 10 minuta. 
  2. U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, preostali šećer, jaje, kardamom i maslac. Dodajte pripremljeni kvasac i preostalo toplo mlijeko te umijesite glatko tijesto. Ostavite pokriveno da se diže oko 90 minuta. 
  3. Odstajalo tijesto tanko razvaljajte, po njemu rasporedite otopljeni maslac, šećer, cimet i tanko razvaljani marcipan. Zamotajte tijesto u roladu pa je izrežite na 16 komada. 
  4. Složite rolice u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pokrivene ostavite da se dižu 30 minuta. 
  5. Razmutite jaje s vodom i premažite rolice. Stavite u pećnicu zagrijanu na 220 °C i pecite 10 minuta. Tople rolice prelijte glazurom od slatkog vrhnja i šećera u prahu.

Savjet: U nadjev možete dodati par žlica sušenih brusnica.

Marcipan masa SPAR, Suhi kvasac S-BUDGET, Šećer S-BUDGET, bijeli, kristal, Trajno mlijeko S-BUDGET, Začin cimet SPAR

Recept preuzet s Dobar tek