Sočna, aromatična svinjska rebarca prava su poslastica za kojom luduju istinski mesoljupci. Već sama pomisao na ukusna, mekana rebarca koja se tope u ustima izaziva zazubice. Postoje razni načini pripreme, a mi vam danas predstavljamo sjajan recept za rebarca s medom i barbecue umakom, koja će, sigurni smo, oduševiti svakoga tko ih proba.

Jedan od najvažnijih koraka u pripremi je marinada. Svinjsko meso traži brojne začine i začinsko bilje koje će dati aromatičan i bogat okus. Bitno je da meso čim više “odleži” u marinadi, kako bi poprimilo aromu i dobilo potrebnu mekoću.  Barbecue umak i med ključni su sastojci ovog specijaliteta i rebarcima će dati poseban, sočan okus te ljepljivu, karameliziranu teksturu, koja je u doslovnom smislu “za prste polizat”. Poslužite ih sama, uz pečeni krumpir ili povrće – izbor je na vama. Ako ste oduvijek htjeli postati majstor u pripremi slasnih rebarca, sada imate idealnu priliku za to. Otiđite u Interspar po potrebne sastojke i bacite se na posao! Sve miriši na odličan nedjeljni ručak!

SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 2 kg svinjskih rebara
  • 1 – 2 žličice soli
  • ½ žličice papra u zrnu
  • ½ žličice sušenog origana
  • 2 grančice timijana
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice soja umaka
  • 50 ml vinskog octa
  • 2 žlice BBQ umaka ili kečapa
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice ulja
  1. Rebra posolite, natrljajte origanom, stavite meso u posudu i dodajte papar u zrnu, lovor, timijan, soja umak i vinski ocat. Meso utrljajte u marinadu i ostavite u hladnjaku preko noći.
  2. Meso izvadite iz marinade, posušite i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi, zatim stavite u lim za pečenje, dodajte ulje i prekrijte aluminijskom folijom. Stavite u pećnicu i pecite 2 sata na 150 °C. Izvadite iz pećnice i uklonite foliju. U zdjelici pomiješajte BBQ umak, češnjak u granulama i med pa time premažite rebra, vratite ih u pećnicu i pecite još 10 – 15 minuta na 200 °C.

Savjet: Nakon pečenja meso ostavite da malo odleži i odmori prije rezanja i posluživanja.

Za ovaj recept koristili smo:

Recept preuzet s Dobar tek