Jesen nam donosi bogatstvo sočnih i ukusnih plodova, a kruške su svakako među favoritima zbog svog slatkog okusa. Ako tražite način kako ih iskoristit, kolač s kruškama je idealan izbor! Recept koji vam danas predstavljamo je sočni kolač s kruškom, ukusna kombinacija s kojom se ne može pogriješiti. U INTERSPARU vas čekaju svi potrebni sastojci za ovaj slatki užitak.

Sastojci za 8 osoba

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 300 g brašna
  • 2 čajne žlice praška za pecivo
  • 4 žlice slatkog vrhnja (ili mlijeka)
  • 4 kruške (2-6 kom, prema želji)
  • 2 žlice šećera Demerara, za posipanje
  • 2 čajne žlice mljevenog cimeta, za posipanje

Način pripreme

Maslac i šećer pjenasto umutite električnim mikserom. Postupno dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog dodavanja miješajte dok se smjesa ne ujednači.

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa naizmjenično sa slatkim vrhnjem dodajte smjesi maslaca i jaja.

Nakon svakog dodatka lagano promiješajte špatulom (u ovoj fazi smjesu miješajte što je manje moguće).

Polovinu tijesta razmažite po dnu namašćenog i pobrašnjenog kalupa za torte ø 23 cm. Kruške ogulite, narežite na četvrtine, očistite od peteljki, koštica i tvrdih dijelova u sredini.

Narežite na manje komade ili ploške i polovinom količine prekrijte tijesto u posudi za pečenje.

Kruške pospite cimetom (1 čajna žlica) pa izlijte po njima ostatak tijesta.

Preostale kruške rasporedite po vrhu kolača, malo ih gurnite u tijesto, prema dolje, pa pospite preostalim cimetom i šećerom Demerara.

Pecite u pećnici 30 - 45 minuta na 180 °C, ovisno o količini krušaka (više krušaka - više vlage - dulje pečenje).

Kolač je pečen onda kad u njega zabodena drvena čačkalica ostane čista.


Recept preuzet s Dobar tek