S dolaskom proljeća i ljeta, priroda nam daruje pregršt svježeg voća, a među njima marelice zauzimaju posebno mjesto. Njihov jedinstveni okus, kombinacija slatkog i blago kiselkastog, čini ih savršenim sastojkom za razne deserte.
Ovaj put vam donosimo recept za tart od marelica, jednostavan i brz za pripremu, koji će unijeti dašak sunca u vašu kuhinju i na vaš stol. Tart od marelica odličan je za svaku priliku - bilo da tražite desert za obiteljsku večeru, lagani slatki zalogaj uz popodnevni čaj ili nešto posebno za nedjeljni ručak. Svježi sastojci za ovaj fini recept čekaju vas u INTERSPARU.
Sastojci za 6 osoba
- 300 g oštrog brašna
- 220 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- 1 jaje
- naribana korica limuna
- prstohvat soli
- 600 g marelica
- 100-150 g šećera (ovisno o slatkoći marelica)
- 1 limun
- 50 g maslaca
Način pripreme
Zamijesite tijesto od brašna, maslaca, obje vrste šećera, naribane korice limuna, jajeta i soli. Podijelite smjesu napola i oblikujte u dva valjka. Jedan valjak zamotajte u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač.
Drugi dio tijesta stavite na prozirnu foliju, pokrijte drugom folijom i razvaljajte na veličinu 5 cm veću od posude za pečenje. Maknite gornju foliju i pomoću donje folije stavite tijesto u maslacem namazan kalup, a potom maknite i drugu foliju. Tijesto izbodite vilicom, a višak koji prelazi preko rubova kalupa odrežite. Prekrijte tijesto aluminijskom folijom, stavite na foliju suhi grah i pecite 15 minuta na 190 °C.
U međuvremenu očistite marelice, narežite ih na ploške, pošećerite i pokapajte limunovim sokom. Nadjev stavite na pečeno tijesto (aluminijsku foliju maknite, a grah sačuvajte za sljedeća pečenja) i naribajte na to drugu polovinu tijesta, završite s nekoliko listića maslaca. Pecite na 190 °C još 20 minuta.
Recept preuzet s Dobar tek