Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za lava kolač. Na ovaj ukusan desert niti jedan sladokusac ne može ostati ravnodušan. Mekani biskvit u svojoj unutrašnjosti krije čokoladnu kremu, koja se izlijeva poput lave, stoga je jasno otkud naziv “lava kolač”. Vrlo je jednostavan za pripremu, a svojim božanstvenim okusom popravlja i najgori dan.
Ako ste se zaželili sočnog čokoladnog deserta, isprobajte recept za lava kolač koji vam donosimo u nastavku. U kombinaciji sa sladoledom od vanilije ili šlagom, okusi će još više doći do izražaja. Sastojke za ovaj nezaboravan desert pronađite u Intersparu i pripremite se za uživanje u svakom zalogaju.
SASTOJCI
- 200 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 g brašna
- 120 g margarina za kreme
- Čokoladu natrgati i otopi na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici zajedno sa maslacom.
- Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, sjediniti mikserom, pa dodati i brašno.
- Keramičke kalupiće za souffle namažite sa malo maslaca i pospite sa žličicom kakaa ili brašna. Ako kalupe posipavate brašnom, tada će vam kolači kada se preokrenu na tanjurić imati lagani brašnasti izgled. No ako ih posipate kakaom, na isti ćete način spriječiti lijepljenje za kalup, a preokrenuti kolač neće imati bjelkasti prah od brašna po vrhu. Također ako nemate kalupe za souffle, možete lava cake peći u običnim keramičkim šalicama za kavu 😉
- Namašćene kalupe punite do 3/4 pripremljenom smjesom. Složite ih sve na lim za pečenje i u isto vrijeme stavite u zagrijanu pećnicu da se peku na 200°C 13 minuta.
- Pečene lave izvadite iz pećnice i ostavite da odstoje 5 minuta i tek tada ih preokrenite na tanjurić na kojem će biti poslužene. Kada ih preokrenete, ostavite ih tako ‘naopačke’ da stoje 2-3 minute kako bi se kolačići sami od sebe otpustili od kalupa.
- Lava cake poslužite uz veću dozu mliječnog slatkog vrhnja ili sladoleda od vanilije i uživajte u svakom trenutku. Dobar tek!
Za ovaj kolač koristili smo:
Recept preuzet s Dobar tek