Veseli blagdanski dani su pred vratima! Čekaju nas razne božićne proslave, druženja i okupljanja, dakako, tu je i doček Nove godine. Za takve prilike biramo glamuroznu odjeću, zašto ne bi i glamuroznu hranu. Naš prijedlog je da se počastite kolačem od crvenog vina. Sve potrebne sastojke pronaći ćete u Intersparu. Živili!

SASTOJCI

Za 12 osoba

  • 200 g glatkog brašna
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ½ žličice cimeta
  • 2 prstohvata mljevenih klinčića
  • korica ½ naranče
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 200 ml crnog vina

Premaz:

  • 150 g tamne čokolade
  • 75 ml slatkog vrhnja
  • 50 ml crnog vina
  1. Jaja tucite sa šećerom u mikseru dok ne dobijete gustu blijedu pjenu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom, solju i začinima. Maslac otopite na laganoj vatri. 
  2. U jaja dodajte maslac, vino, brašno, koricu naranče i špatulom lagano sjedinite smjesu. Stavite peći na 180 °C 30 minuta u četvrtastom kalupu koji ste obložili papirom za pečenje. 
  3. Slatko vrhnje zagrijte s vinom i prelijte preko sjeckane čokolade. Ostavite par minuta pa promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane. 
  4. Gotov kolač pustite da se hladi par minuta, izvadite ga iz kalupa i ostavite na žici da se ohladi do kraja. Prelijte čokoladnim preljevom te režite na jednake šnite.

Savjet: Slatko vrhnje ne smije prokuhati prije nego prelijete čokoladu njime.