Veseli blagdanski dani su pred vratima! Čekaju nas razne božićne proslave, druženja i okupljanja, dakako, tu je i doček Nove godine. Za takve prilike biramo glamuroznu odjeću, zašto ne bi i glamuroznu hranu. Naš prijedlog je da se počastite kolačem od crvenog vina. Sve potrebne sastojke pronaći ćete u Intersparu. Živili!
SASTOJCI
Za 12 osoba
- 200 g glatkog brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- ½ žličice cimeta
- 2 prstohvata mljevenih klinčića
- korica ½ naranče
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 200 ml crnog vina
Premaz:
- 150 g tamne čokolade
- 75 ml slatkog vrhnja
- 50 ml crnog vina
- Jaja tucite sa šećerom u mikseru dok ne dobijete gustu blijedu pjenu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom, solju i začinima. Maslac otopite na laganoj vatri.
- U jaja dodajte maslac, vino, brašno, koricu naranče i špatulom lagano sjedinite smjesu. Stavite peći na 180 °C 30 minuta u četvrtastom kalupu koji ste obložili papirom za pečenje.
- Slatko vrhnje zagrijte s vinom i prelijte preko sjeckane čokolade. Ostavite par minuta pa promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane.
- Gotov kolač pustite da se hladi par minuta, izvadite ga iz kalupa i ostavite na žici da se ohladi do kraja. Prelijte čokoladnim preljevom te režite na jednake šnite.
Savjet: Slatko vrhnje ne smije prokuhati prije nego prelijete čokoladu njime.